Yr 4 Measures and data Unit 1 (4261)

Additional teacher instructions for practice sheets

These notes indicate which practice sheets are most appropriate for which groups.

Day 1 What's the time? Sheet 1

Working towards ARE

Day 1 What's the time? Sheet 2

Working at ARE / Working at Greater Depth

Working at ARE complete chart to convert times into analogue (including some Roman numerals) and then digital.

Working at Greater Depth: complete chart to convert times into analogue (including some Roman numerals) and then digital and then create 3 more sets of their own.

Day 2 Find the finish time Sheet 1

Children complete as many as they can (Working towards ARE should be able to complete at least 1-5; Working at ARE should be able to complete at least the first 10; Working at Greater Depth should be able to complete all and attempt the challenge).

Day 3 Calculating times Sheet 1

Children working towards ARE should complete at least Set 1;

Children working at ARE should complete Sets 1 and 2.

Children working at Greater Depth should complete Sets 2 and 3.

What's the time?

Sheet 1

Draw a line to match the time in words to the correct analogue clock face and then the correct digital time.

Time	Analogue	Digital
Quarter past three in the afternoon	11 12 1 10 2 9 3 8 4	9.52 am
Seventeen minutes past midday	11 12 1 10 2 9 3	5.36 am
Eight minutes to ten in the morning	11 12 1 10 2 9 3 8 4	12.17 pm
Half past midnight	11 12 1 10 2 9 3	12.30 am
Five thirty six in the morning	11 12 1 10 9 3	3.15 pm

What's the time?

Sheet 2

Complete the chart to show what the time is on an analogue and a digital clock.

Time	Analogue	Digital
Fourteen minutes past three in the afternoon	11 12 1 9 3 8 4	
Seventeen minutes past midday	11 12 1 10 2 9 3 8 4	
Eight minutes to ten in the morning	11 12 1 10 2 9 3 8 4	
A minute past midnight	XII	
Five thirty six in the evening	XII	

Find the finish time

Sheet 1

Fill in the finish times for the following sports centre activities:

Sports Centre activity	Start time	Length of activity	Finish time
Fitness assessment	11:00 am	20 minutes	
Badminton	9:30 am	30 minutes	
Aqua aerobics class	2:10 pm	40 minutes	
Dodgeball	10:15 am	15 minutes	
Tennis	7:20 pm	25 minutes	
Multi sports	1:40 pm	35 minutes	
Football	12:25 pm	45 minutes	
Pilates class	4:45 pm	55 minutes	
Aerobics class	8:55 am	38 minutes	
Netball	5:25 pm	42 minutes	
Hockey	3:05 pm	56 minutes	
Yoga class	6:50 pm	65 minutes	
Spinning class	7.10 am	73 minutes	

Challenge

There are 6 back-to-back sessions of football (lasting 45 mins each) and 9 back-to-back sessions of badminton (lasting 30 mins each). The first session for each starts at 10am. Work out all of the start times for each session. Can you see any patterns? Which football and badminton sessions will start at the same time?

Calculating times

Sheet 1

Complete each table to find the later times.

Set 1

Start time	20 minutes later	30 minutes later	40 minutes later	45 minutes later
10:00 am				
10:15 am				
10:30 am				
10:40 am				
10:45 am				

Set 2

Start time	25 minutes later	35 minutes later	45 minutes later	55 minutes later
11:05 am				
11:15 am				
11:25 am				
11:35 am				
11:45 am				

Set 3

Start time	23 minutes later	39 minutes later	46 minutes later	57 minutes later
12:03 pm				
12:17 pm				
12:29 pm				
12:36 pm				
12:44 pm				

Answers

Day 1 What's the time? Sheet 1

Time	Analogue	Digital
Quarter past three in the afternoon	11 12 1 9 3 8 4	9.52 am
Seventeen minutes past midday	11 12 1 10 2 9 3 8 4	5.36 am
Eight minutes to ten in the morning	11 12 1 10 2 9 3 8 4,	12.17 pm
Half past midnight	11 12 1 10 2 9 3 8 4	12.30 am
Five thirty six in the morning	11 12 1 10 2 9 3 8 4	3.15 pm

Answers

Day 1 What's the time? Sheet 2

Time	Analogue	Digital
Fourteen minutes past three in the afternoon	11 12 1 9 3	3:14 pm
Seventeen minutes past midday	11 12 1 10 2 9 3 8 4	12:17 pm
Eight minutes to ten in the morning	11 12 1 10 2 9 3 8 4	9:52 am
A minute past midnight	XII XIII	12:01 am
Five thirty six in the evening	XII XIII	5:36 pm

Answers

Day 2 Find the finish time Sheet 1

Sports Centre activity	Start time	Length of activity	Finish time
Fitness assessment	11:00 am	20 minutes	11:20 am
Badminton	9:30 am	30 minutes	10:00 am
Aqua aerobics class	2:10 pm	40 minutes	2:50 pm
Dodgeball	10:15 am	15 minutes	10:30 am
Tennis	7:20 pm	25 minutes	7:45 pm
Multi sports	1:40 pm	35 minutes	2:15 pm
Football	12:25 pm	45 minutes	1:10 pm
Pilates class	4:45 pm	55 minutes	5:40 pm
Aerobics class	8:55 am	38 minutes	9:33 am
Netball	5:25 pm	42 minutes	6:07 pm
Hockey	3:05 pm	56 minutes	4:01 pm
Yoga class	6:50 pm	65 minutes	7:55 pm
Spinning class	7.10 am	73 minutes	8:23 am

Challenge

The football start and finish times are:

10:00am - 10:45am

10:45am - 11:30am

11:30am - 12:15pm

12:15pm - 1:00pm

1:00pm - 1:45pm

1:45pm - 2:30pm

The badminton start and finish times are:

10:00am - 10:30am

10:30am - 11:00am

11:00am - 11:30am

11:30am - 12:00pm

Answers

Day 3 Calculating times Sheet 1

Set 1

Start time	20 minutes later	30 minutes later	40 minutes later	45 minutes later
10:00 am	10:20 am	10:30 am	10:40 am	10:45 am
10:15 am	10:35 am	10:45 am	10:55 am	11:00 am
10:30 am	10:50 am	11:00 am	11:10 am	11:15 am
10:40 am	11:00 am	11:10 am	11:20 am	11:25 am
10:45 am	11:05 am	11:15 am	11:25 am	11:30 am

Set 2

Start time	25 minutes later	35 minutes later	45 minutes later	55 minutes later
11:05 am	11:30 am	11:40 am	11:50 am	12:00 pm
11:15 am	11:40 am	11:50 am	12:00 pm	12:10 pm
11:25 am	11:50 am	12:00 pm	12:10 pm	12:20 pm
11:35 am	12:00 pm	12:10 pm	12:20 pm	12:30 pm
11:45 am	12:10 pm	12:20 pm	12:30 pm	12:40 pm

Set 3

Start time	23 minutes later	39 minutes later	46 minutes later	57 minutes later
12:03 pm	12:26 pm	12:42 pm	12:49 pm	1:00 pm
12:17 pm	12:40 pm	12:56 pm	1:03 pm	1:14 pm
12:29 pm	12:52 pm	1:08 pm	1:15 pm	1:26 pm
12:36 pm	12:59 pm	1:15 pm	1:22 pm	1:33 pm
12:44 pm	1:07 pm	1:23 pm	1:30 pm	1:41 pm